Seitsemän koiraveljestä
Seikkailu Aleksis Kiven tyyliin
Seitsemän koiraveljestä - Seikkailu Aleksis Kiven tyyliin
1.6. - 31.12.2020
Seitsemän veljestä on suomalaisten rakastama klassikko ja myös ensimmäinen suomenkielinen romaani. Mauri Kunnaksen suursuosittu versio Seitsemän koiraveljestä on tehnyt tarinan tutuksi myös nuorimmille lukijoille. Päivälehden museon lapsille suunnatussa koiramaisessa näyttelyssä voi heittäytyä tarinan vietäväksi.
Tunnelmallisesta näyttelystä löytyvät kirjasta tutut paikat kuten Jukolan talo ja Impivaaran sauna. Hiidenkivellä voi odotella vihaisten härkien poistumista, ja hämärään luolaan voi kömpiä kuuntelemaan tarinaa kalpeasta immestä. Koiraveljesten mielestä pelottavin paikka on kuitenkin lukkarin tupa, jossa ankaran lukkarin johdolla opetellaan lukutaitoa. ”Mahdotonta oppia lukemaan. Minulla on niin kova pää!”, valittaa Juhani, veljeksistä vanhin. Onneksi kurittomasta koiralaumasta kasvaa kuitenkin vastuuntuntoisia aikuisia. Lukutaitoisiakin.
Koronatilanteen vuoksi museossa kiinnitetään erityistä huomiota sekä museovieraiden että henkilökunnan turvallisuuteen. Tutustu ohjeisiimme jo ennen vierailua osoitteessa www.paivalehdenmuseo.fi/2020/05/29/museo-avautuu-ohjeet-turvalliseen-vierailuun
On hyvä varautua siihen, että ruuhka-aikoina näyttelyn yleisömäärää rajoitetaan. Ja vaikka Seitsemän koiraveljestä -näyttelystä on jouduttu karsimaan osa kosketteluun houkuttelevasta esineistöstä, tekemistä riittää.
Kuva: Annika Johansson

Opastukset näyttelyyn
Jukolasta kajahtaa! Näyttelijä Eero Enqvist johdattaa pikku-Eeron roolissa Seitsemän koiraveljeksen maailmaan ja samalla 1800-luvun alkupuolen Suomeen. Video-opastuksen on kuvannut Juhani Haukka ja sen kesto on 20 minuuttia.
Seitsemän koiraveljestä -näyttely jatkuu vuoden loppuun asti. Näyttelyyn voi varata opastetun vierailun enintään 15 hengen ryhmälle arkiaamuisin: tarjolla on tunnin mittaisia aikoja klo 9 ja 10, ennen museon avautumista muulle yleisölle. Opastettu vierailu koostuu kierroksesta näyttelyyn ja sen jälkeisestä leikkiajasta. Kouluryhmille on tarjolla tehtäväpaperi näyttelyyn.
Ryhmät voivat tulla vierailulle omatoimisesti myös museon aukioloaikoina, mutta tällöin toivomme, että varaatte ajan, koska lastennäyttelyssä voi olla vain 15 henkilöä kerrallaan.
Näyttely soveltuu parhaiten esikouluikäisille ja alakoulun alimmille luokille. Tunnin kestävä museovierailu on maksuton ja se varataan sähköpostitse tai puhelimitse.
Lisätiedot ja varaukset:
Puh. 020 720 9810, museo@hssaatio.fi
Aleksis Kiven Seitsemän veljestä
Aleksis Stenvall (1834–1866) oli nurmijärveläisen räätälin poika, josta tuli suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja. Aleksis Kivi oli hänen kirjailijanimensä. Seitsemän veljestä oli Kiven suurponnistus, ensimmäinen suomenkielinen romaani aikana, jolloin käytiin vielä kiivasta keskustelua siitä, kelpaako suomi ylipäätään kaunokirjallisuuden kieleksi.
Seitsemän veljestä oli uskalias hanke, jonka etenemistä seurattiin kiinnostuksella. Runoilija ja professori August Ahlqvist teilasi teoksen
perusteellisesti. Hän ei nähnyt siinä mitään hyvää. Murskaava kritiikki masensi Kiven.
Tänä päivänä Seitsemän veljestä löytyy monien suomalaisten kirjahyllystä. Teos on jatkanut elämäänsä myös näyttösovituksina, balettina, elokuvana, tv-sarjana ja se on edistänyt lukuisten tuotteiden myyntiä täytekaramelleista villalankaan ja Arabian koristelautasiin.
Kuva: Museovirasto


Mauri Kunnas
Mauri Kunnas (s. 1950) on graafikko, kirjailija, kuvataiteilija ja sarjakuvapiirtäjä, joka on tullut erityisen suosituksi lapsille suunnatuista kuvakirjoistaan.
Seitsemän koiraveljestä ilmestyi vuonna 2002. Aihe kiehtoi ja arvelutti Kunnasta samaan aikaan, onhan Seitsemän veljestä hänen mielestään suomalaisen kirjallisuuden ylittämätön mestariteos, johon tarttuminen vaati uskallusta. Kunnaksen rohkeus palkittiin: Seitsemästä koiraveljeksestä on tullut suomalaisten rakastama klassikko, joka toi tekijälleen sekä Pro Finlandia -mitalin että Rudolf Koivu -palkinnon.
Kuva: Otava / Katja Lösönen 2009


Tervetuloa museoon!
Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4, Helsinki
p. 020 720 9810
museo@hssaatio.fi
Avoinna ma – su klo 11 – 17 ja sopimuksen mukaan.
Vapaa pääsy