Lukemisen juhlaa! Aku Ankka -lehti Suomessa 70 vuotta!
23.4. - 24.10.2021
Pelle Peloton on masentunut. Hän on menossa Aku Ankan syntymäpäiville, mutta minne onkaan unohtunut vasta hankittu lahja? Ei hätää, reipas Pikku apulainen lupaa auttaa etsimisessä.
Suomen tunnetuin ankkapiirtäjä Kari Korhonen on käsikirjoittanut ja kuvittanut nelisivuisen Aku Ankka -tarinan, johon Päivälehden museon näyttelykin perustuu. Näyttelyvieraat voivat auttaa Pikku apulaista lahjan etsinnässä ja vierailla samalla tarinan tapahtumapaikoissa: Pelle Pelottoman pajassa, Karhukoplan majassa sekä Roope Ankan toimistossa. Etsinnän lomassa voi ratkaista pieniä tehtäviä, tutustua lehteä koskeviin faktoihin tai vain leikkiä sarjakuvamaailmassa.
Ensimmäinen Aku Ankka -lehti ilmestyi Suomessa joulukuussa 1951 ja siitä lähtien Suomi on ollut sinnikkään räpyläjalan valtakuntaa. Lehti on joka maassa eri näköinen. Suomessa siihen pyritään saamaan mahdollisimman paljon paikallista sisältöä: lehdessä on ilmestynyt muun muassa ankkaparodia Mika Waltarin romaanista Sinuhe egyptiläinen ja Aleksis Kiven näytelmästä Nummisuutarit.
Vivahteikasta ja älykästä kieltä on pidetty yhtenä Aku Ankka -lehden valteista. Lehti vilisee nimiväännöksiä, kielellä leikittelyä sekä viittauksia arkipäivän ajankohtaisiin ilmiöihin. Lukemisen juhlaa siis!

Suomalaiset ovat Aku Ankka -hullua kansaa!

Aku Ankka ja kumppanit -lehden ns. näytenumero ilmestyi 5.12.1951, sattumoisin Walt Disneyn 50-vuotispäivänä. Sitä kävi kaupaksi 34 017 kappaletta.

Markku Kivekäs voitti 14-vuotiaana koululaisena television Tupla tai kuitti -tietovisailun aiheenaan Aku Ankka -lehti helmikuussa 1962. Vaivalla hankittu asiantuntemus ei mennyt hukkaan, sillä Markusta tuli Aku Ankka -lehden päätoimittaja vuonna 1988.

Vain harvat ja valitut pääsivät vierailemaan Aku Ankka -lehden toimituksessa. Ja sehän vetää suorastaan vakavaksi. Nämä arvovieraat vastaanotti Aku Ankan ensimmäinen päätoimittaja Sirkka Ruotsalainen 15.9.1956.

Carl Barks vieraili Euroopan-turneellaan myös Suomessa kesäkuussa 1994. Vierailu oli suuri mediatapahtuma.
Don Rosa kävi Suomessa ensi kerran marraskuussa 1995, kun maailman ensimmäinen kovakantinen Don Rosa -kokoelma Kadonneen kirjaston vartijat ilmestyi.
Carl Barksin ja Don Rosan lisäksi on Suomessa käynyt Ankka-toimituksen vieraana vuosien varrella iso liuta Ankantekijöitä: Vicar, Giorgio Cavazzano, Daan Jippes, Freddy Milton, Marco Rota, Fernando Güell, Cèsar Ferioli, Paco Rodriques, Wanda Gattino, Wilma van den Bosch, Michel Nadorp, Bas Heymans, Mau Heymans, Arild Midthun, Tormod Løkling, Knut Nærum ja Ulrich Schröder.

Kari Korhonen - Ankkalinnan sankari
Kari Korhonen (s. 1973) kuuluu siihen harvalukuiseen sankarijoukkoon, joka loihtii ankkatarinoita elomme sulostukseksi. Kari on vuodesta 1993 alkaen piirtänyt ja kirjoittanut satoja seikkailuja kansikuvista ja kuvituksista puhumattakaan, joita on julkaistu liki 40 kielellä ympäri maailman. Karin tyyli erottuu selvästi niin kerronnan kuin piirrosten tasolla. Arjen kommelluksista ponnistavat oivallukset sekoittuvat tarinoissa laajaan populaarikulttuurin ja historian tuntemukseen, jotka Korhonen kuvittaa barksilais-brancalaisella, silti selkeän omintakeisella tyylillään. Oivana esimerkkinä on mainittava Korhosen Roope Ankan päiväkirjat, jotka lopullisesti nostivat hänet ankkapiirtäjien raskaaseen sarjaan.
Tervetuloa museoon!
Päivälehden museo
Ludviginkatu 2-4, Helsinki
p. 020 720 9810
museo@hssaatio.fi
Avoinna ma – su klo 11 – 17 ja sopimuksen mukaan.
Vapaa pääsy