ANSU – Antero Hallan (1936–2007) oivaltavat viivat

15.1.–16.2.2020

Antero Halla eli Ansu (1936–2007) oli pienimuotoisen kerronnan taituri, pilapiirtäjä, jonka älyllinen huumori vaati lukijalta pysähtymistä kuvan ääreen. Ansu aloitti piiräjänuransa sarjakuvilla, mutta vähensi myöhemmin kuvakerrontansa ruudut yhteen. Ansu riisui kuvistaan kaiken epäolennaisen pois. Itse hän määritteli sarjakuvan kuvanovelliksi ja pilapiirroksen kuva-aforismiksi.

Lue lisää näyttelystä
kuvasanavapaus-525x394

Kuva. Sana. Vapaus.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.

Painokellari

Paino, tekniikka, työnäytökset

Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.

Työnäytökset Painokellarissa:
Syksyllä 2019 työnäytöksiä järjestetään sunnuntaisin 20.10.–24.11. klo 13–15

Työnäytöksissä voit tutustua kohopainantaan, käsin- ja koneladontaan sekä sanomalehden taittomenetelmiin metalli- ja paperitaittotekniikan aikakausina. Käytössä rivilatoma- ja kohopainokoneet.
Työnäytöksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

painokellari

Helsingin Sanomat 130 vuotta

Kiertonäyttely

Mitä uutiset kertoivat Suomesta 130 vuotta sitten? Kuinka lehtijutut ja mainokset ovat muuttuneet tähän päivään tultaessa? Kuinka Helsingin Sanomien sivuilla on käsitelty niin Titanicin uppoamista, sotavuosia kuin arkisen elämän iloja ja haasteita? Päivälehden museon tuottamaan Helsingin Sanomat 130 vuotta ­-kiertonäyttelyyn on koottu eri aikojen kiinnostavimpia uutisia, uutiskuvia ja ilmoituksia sekä avattu niiden taustoja.

Näyttelyn matka alkoi Helsingistä Kampin kauppakeskuksesta marraskuussa 2019. Sen jälkeen näyttely lähti kiertämään Suomea, ja se on nähtävissä esimerkiksi Sallassa, Raisiossa ja Orimattilassa syksyyn 2020 mennessä.

Lue lisää näyttelystä