Näyttelyt nyt
Uuden ja salaperäisen edessä – kirjailijat ja esoteria modernisoituvassa Suomessa
Uudenlaiset henkiset liikkeet, jotka pohjautuivat salatun, viisaan tiedon etsintään ja vihittyjen omaan piiriin, innostivat erityisesti taiteilijoita, muusikoita ja kirjailijoita 1800-luvun lopulla. Uuden ja salaperäisen edessä -näyttely kertoo tästä unohdetusta osasta Suomen kulttuurihistoriaa ja kirjallisuuden historiaa. Se kertoo Minna Canthin ja Eino Leinon kaltaisista tutuistakirjailijoista uudesta näkökulmasta, mutta nostaa esiin myös tuntemattomiksi jääneitä kirjallisen työn tekijöitä.
LUE LISÄÄNISHIKIE SHIMBUN – Kuumimmat lööpit ja uutiskuvat Meiji-kauden Japanista
Näyttely esittelee harvinaisen koosteen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosina Japanissa ilmestyneitä uutisartikkeleita ja sanomalehtiä. Keskeisessä osassa ovat nishikie shimbun -uutisvedokset, joden välityksellä pääsee kurkistamaan sata vuotta sitten yleisöä kiinnostaneisiin tapahtumiin.
LUE LISÄÄPysyvät näyttelyt

Painokellari
Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.
LUE LISÄÄ
KUVA. SANA. VAPAUS.
Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.
LUE LISÄÄTulevat näyttelyt
Menneet näyttelyt
SEITSEMÄN KOIRAVELJESTÄ
Koiramainen, toiminnallinen näyttely pohjautuu Mauri Kunnaksen koiramaiseen mukaelmaan Aleksis Kiven klassikosta. Kiven Seitsemän veljestä -teoksen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.
LUE LISÄÄPeter Jansson – Tilanne päällä!
Kiehtova työ vei Peter Janssonin kuvaamaan rikospaikoille, oikeudenkäynteihin, urheilukisoihin ja julkkishäihin. Hän todisti objektiivinsa läpi muun muassa autolautta Estonian pelastustöitä, Aasian tsunamin hirvittävää jälkinäkyä ja presidentti Urho Kekkosen viimeistä matkaanlähtöä ruumisautossa Tamminiemestä.
LUE LISÄÄANSU – Antero Hallan (1936–2007) oivaltavat viivat
Antero Halla, oululaislähtöinen pilapiirtäjä, nousi julkisuuteen 1964 Tekniikan Maailma -lehden kolmiruutuisella sanattomalla sarjakuvalla Lennu. Kuvien määrä väheni pian yhteen, ja suuren yleisön tietoisuuteen Ansu nousi, kun hänen piirroksiaan alettiin julkaista Helsingin Sanomissa 1977
LUE LISÄÄHelsingin Sanomat 130 vuotta
KIERTONÄYTTELY
Mitä uutiset kertoivat Suomesta 130 vuotta sitten? Kuinka lehtijutut ja mainokset ovat muuttuneet tähän päivään tultaessa? Kuinka Helsingin Sanomien sivuilla on käsitelty niin Titanicin uppoamista, sotavuosia kuin arkisen elämän iloja ja haasteita? Päivälehden museon Helsingin Sanomat 130 vuotta -näyttely avaa Suomen suurimman sanomalehden ja samalla yleisemmin historiaa.
Timo K. Mukka (1944–1973) – kirjailija ja aika
Timo K. Mukka (1944–1973) oli yksi 1960- ja 1970-lukujen merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. Häneltä julkaistiin kuudessa vuodessa yhdeksän teosta, niistä ensimmäinen ja tunnetuin – Maa on syntinen laulu – kirjailijan ollessa vasta 19-vuotias.
LUE LISÄÄCaj Bremer – Kuvia kaukaa
Mongolia, Huippuvuoret, Somalia, Kiina, Rhodesia ja Japani. Valokuvaaja Caj Bremer taltioi jo vuosikymmeniä sitten elämää maissa, joissa harva suomalainen on vieläkään käynyt.
LUE LISÄÄ