Tilanne päällä! Lehtikuvaaja Peter Jansson uutiskuvien jäljillä

26.2.–25.3.2020

Kiehtova työ vei Peter Janssonin kuvaamaan rikospaikoille, oikeudenkäynteihin, urheilukisoihin ja julkkishäihin. Hän todisti objektiivinsa läpi muun muassa autolautta Estonian pelastustöitä, Aasian tsunamin hirvittävää jälkinäkyä ja presidentti Urho Kekkosen viimeistä matkaanlähtöä ruumisautossa Tamminiemestä.

Lue lisää näyttelystä>>
kuvasanavapaus-525x394

Kuva. Sana. Vapaus.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.

Painokellari

Paino, tekniikka, työnäytökset

Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.

painokellari

Helsingin Sanomat 130 vuotta

Kiertonäyttely

Mitä uutiset kertoivat Suomesta 130 vuotta sitten? Kuinka lehtijutut ja mainokset ovat muuttuneet tähän päivään tultaessa? Kuinka Helsingin Sanomien sivuilla on käsitelty niin Titanicin uppoamista, sotavuosia kuin arkisen elämän iloja ja haasteita? Päivälehden museon tuottamaan Helsingin Sanomat 130 vuotta ­-kiertonäyttelyyn on koottu eri aikojen kiinnostavimpia uutisia, uutiskuvia ja ilmoituksia sekä avattu niiden taustoja.

Näyttelyn matka alkoi Helsingistä Kampin kauppakeskuksesta marraskuussa 2019. Sen jälkeen näyttely lähti kiertämään Suomea, ja se on nähtävissä esimerkiksi Sallassa, Raisiossa ja Orimattilassa syksyyn 2020 mennessä.

Lue lisää näyttelystä

TULOSSA KEVÄÄLLÄ 2020

SEITSEMÄN KOIRAVELJESTÄ
8.4.–27.9.2020
Koiramainen, toiminnallinen näyttely pohjautuu Mauri Kunnaksen koiramaiseen mukaelmaan Aleksis Kiven klassikosta. Kiven Seitsemän veljestä -teoksen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.