Caj Bremer — kuvia kaukaa

25.9.–20.10.2019

Caj Bremer (s. 1929) on suomalaisen kuvajournalismin merkittävimpiä edustajia. Näyttelyssä on esillä 1970- ja 1980-luvuilla otettuja reportaasikuvia kuudesta kaukaisesta kohteesta: Rhodesiasta, Somaliasta, Mongoliasta, Huippuvuorilta, Japanista ja Kiinasta.

Lue lisää näyttelystä »
kuvasanavapaus-525x394

Kuva. Sana. Vapaus.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.

Painokellari

Paino, tekniikka, työnäytökset

Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.

Työnäytökset Painokellarissa:
Syksyllä 2019 työnäytöksiä järjestetään sunnuntaisin 20.10.–24.11. klo 13–15

Työnäytöksissä voit tutustua kohopainantaan, käsin- ja koneladontaan sekä sanomalehden taittomenetelmiin metalli- ja paperitaittotekniikan aikakausina. Käytössä rivilatoma- ja kohopainokoneet.
Työnäytöksiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

painokellari

TULOSSA 1.11.2019

Timo K. Mukka (1944–1973)

Timo K. Mukka oli yksi 1960- ja 1970-lukujen huomattavimmista suomalaisista kirjailijoista. Hän kirjoitti yhdeksän teosta kuudessa vuodessa, ensimmäinen vain 19-vuotiaana.

Vapaamielinen ja avarakatseinen Mukka haastoi aikansa normit, saaden osakseen niin ihailua kuin paheksuntaakin. Mukan tuotanto jäi dramaattisesti kesken: lahjakas kirjailija kuoli sydänperäiseen sairauteen vain 28-vuotiaana.

Mukan viimeisiä aikoja varjosti kiista häväistysjuttuja kirjoittaneen Hymy-lehden kanssa. Sen seurauksena yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä tuli rikos 1974.

Näyttely esittelee Mukan monipuolista tuotantoa ja elämänvaiheita, mutta ennen kaikkea suurta yhteiskunnallista ja kulttuurillista murrosta, johon kirjailija osaltaan oli vaikuttamassa.

 

Opastukset

Tutustu museoon itsenäisesti tai oppaan johdolla

Museoon voi tutustua joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Opastettu kierros kestää vain tunnin, ja sen sisältö vaihtelee ryhmän kiinnostuksen ja näyttelytarjonnan mukaan. Kouluille on suunniteltu oma ohjelma. Otamme ryhmiä vastaan myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Museoon on aina vapaa pääsy, ja myös opastukset ovat ilmaisia. Varaukset numerosta 020 720 9810.

opastukset