kuvasanavapaus-525x394

Kuva. Sana. Vapaus.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.

27.9.-25.11.: Skandaalista skandaaliin - Julkisen sanan neuvosto 50 vuotta

27.9. - 25.11.2018

Julkisen sanan neuvoston 50-vuotiseen historiaan johdattava Skandaalista skandaaliin -näyttely tuo näkyväksi, miltä ihmisten muistiin jääneet mediakohut ovat näyttäneet JSN:n pöydällä.

Näyttely kertoo muun muassa Matti Vanhasen lautakasakohun, Juha Sipilän ja Ylen välisen yhteydenpidon sekä 1970-luvun Hymy-lehden skandaalijournalismin käsittelystä JSN:ssä. Mediaskandaalien lisäksi näyttely johdattaa journalismin etiikkaan ja selittää, mitä on vastuullinen journalismi. Yleisö saa itse pohtia, millaisia ratkaisuja he olisivat itse tehneet JSN:n kokouksessa. Näyttelyssä voi myös testata, kuinka hyvin tunnistaa piilomainoksen.

Julkisen sanan neuvosto on median itsesääntelyelin, jonka tehtävä on puolustaa sananvapautta ja tulkita hyvää journalistista tapaa eli valvoa Journalistin ohjeiden noudattamista. Juhlavuonna neuvosto haluaa korostaa sitä, että Journalistin ohjeet ovat pohjimmiltaan lukijan, katselija ja kuuntelijan oikeuksia. Journalistit noudattavat niitä, jotta jokainen suomalainen voi muodostaa mielipiteensä luotettavan tiedon pohjalta.

”Suomalaista median itsesääntelyjärjestelmää pidetään maailman parhaisiin kuuluvana. Sen ydin ei kuitenkaan ole itse JSN vaan toimitusten arjessa tehtävät eettiset valinnat. Toivon, että näyttely tuo journalismin laadun eteen tehtyä työtä näkyväksi kaikkialla Suomessa”, sanoo JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.

JSN on perustettu vuonna 1968. Näyttely on osa 50-vuotisjuhlavuoden hankkeita. Lisäksi neuvosto on tuottanut mm. mediakasvatusmateriaalia kouluille sekä verkkosivuston (www.vastuullistajournalismia.fi), joka havainnollistaa, mitä Journalistin ohjeet merkitsevät tavalliselle median kuluttajalle.

Skandaalista skandaaliin -näyttely on ollut juhlavuoden aikana esillä useassa kirjastossa ympäri Suomea.

Näyttelyn kiertueaikataulu 2018: 

Syys-lokakuu, viikot 38-40 Jyväskylän kaupunginkirjasto
Syys-marraskuu, viikot 39-47 Päivälehden museo, Helsinki
Lokakuu, viikot 42-44 Kemijärven kaupunginkirjasto
Marraskuu, viikot 46-47 Lapin Kansa, Rovaniemi
Joulukuu, viikot 49-52 Turun kaupunginkirjasto

TULOSSA 5.12: KERTOVA KUVA

painokellari

Painokellari

Paino, tekniikka, työnäytökset

Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa  käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.
Työnäytökset Painokellarissa: Katso syksyn 2018 työnäytösajat tästä pdf-tiedostosta.

Opastukset

Tutustu museoon itsenäisesti tai oppaan johdolla

Museoon voi tutustua joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Opastettu kierros kestää vain tunnin, ja sen sisältö vaihtelee ryhmän kiinnostuksen ja näyttelytarjonnan mukaan. Kouluille on suunniteltu oma ohjelma. Otamme ryhmiä vastaan myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Museoon on aina vapaa pääsy, ja myös opastukset ovat ilmaisia. Varaukset numerosta 020 720 9810.

opastukset