Näyttelyt nyt
Pysyvät näyttelyt

Painokellari
Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.
LUE LISÄÄ
KUVA. SANA. VAPAUS.
Museon pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.
LUE LISÄÄTulevat näyttelyt
Menneet näyttelyt
Jussi Pohjakallio – kova jätkä kamera kädessä
Jussi Pohjakallion lehtikuvat avaavat näkymän 1950- ja 1960-lukujen Suomeen. Pohjakallio ikuisti rämäpäisellä rohkeudella tunnettuja ja tuntemattomia aikalaisiaan ja tuli samalla tallentaneeksi suomalaisen arjen historiaa. Näyttely avautuu 2.3.2023.
LUE LISÄÄROUTANAISIA – vastarintaa ja valistusta 1899–1906
Joukko aktiivisia naisia perusti salaseuran, Naiskagaalin, vastustamaan venäläistoimia aikana, jota on Suomessa kutsuttu sortovuosiksi. Naiset osallistuivat vastarintatoimiin muun muassa pakkaamalla, lajittelemassa ja postittamalla kiellettyjä painotuotteita. Naiskagaali oli olemassa 1940-luvulle saakka, mutta passiivisen vastarinnan vaihe päättyi, kun suurlakon 1905 seurauksena venäläistämismääräykset kumottiin.
LUE LISÄÄTiitiäisen aika
Päivälehden museo siirtyy Tiitiäisen aikaan, kun Kirsi Kunnaksen rakastetuimmat runot ja hänen kirjojensa kekseliäimmät kuvitukset eri vuosikymmeniltä yhdistyvät värikkääksi ja vuorovaikutteiseksi koko perheen näyttelyksi.
LUE LISÄÄIlta-Sanomat 90 vuotta. Eilen, tänään ja huomenna
Ilta-Sanomien ensimmäinen numero raportoi Mäntsälän kapinasta 29.2.1932. Lehden 90-vuotisnäyttely keskittyy erityisesti kahteen viimeiseen vuosikymmeneen.
LUE LISÄÄAitiopaikalla – Lehtikuva 70 vuotta
Lehtikuvan juhlanäyttely kertoo kuvatoimiston 70-vuotisesta taipaleesta. Kantavina teemoina ovat muutos ja arki, niin kuvajournalismissa kuin suomalaisessa yhteiskunnassakin.
LUE LISÄÄMinä ja korona
Helsingin Sanomien Lasten uutisten Minä ja korona -kuvakisa keräsi valtavasti upeita piirustuksia. Kuvat kertovat hauskasti ja välillä surullisestikin siitä miten elämä on muuttunut koronaviruksen myötä. Osa kilpailukuvista on esillä Päivälehden museossa 18.10. – 31.10.2021.
LUE LISÄÄLukemisen juhlaa! Aku Ankka -lehti Suomessa 70 vuotta
Pelle Peloton haluaa onnitella Akua, mutta minne lahja on kadonnut?
Päivälehden museo juhlistaa 70-vuotiasta syntymäpäiväsankaria iloisella näyttelyllä, jonka käsikirjoitus ja kuvitukset ovat ankkapiirtäjä Kari Korhosen käsialaa.
Uuden ja salaperäisen edessä – kirjailijat ja esoteria modernisoituvassa Suomessa
Uudenlaiset henkiset liikkeet, jotka pohjautuivat salatun, viisaan tiedon etsintään ja vihittyjen omaan piiriin, innostivat erityisesti taiteilijoita, muusikoita ja kirjailijoita 1800-luvun lopulla. Uuden ja salaperäisen edessä -näyttely kertoo tästä unohdetusta osasta Suomen kulttuurihistoriaa ja kirjallisuuden historiaa. Se kertoo Minna Canthin ja Eino Leinon kaltaisista tutuistakirjailijoista uudesta näkökulmasta, mutta nostaa esiin myös tuntemattomiksi jääneitä kirjallisen työn tekijöitä.
LUE LISÄÄNISHIKIE SHIMBUN – Kuumimmat lööpit ja uutiskuvat Meiji-kauden Japanista
Näyttely esittelee harvinaisen koosteen 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkuvuosina Japanissa ilmestyneitä uutisartikkeleita ja sanomalehtiä. Keskeisessä osassa ovat nishikie shimbun -uutisvedokset, joiden välityksellä pääsee kurkistamaan sata vuotta sitten yleisöä kiinnostaneisiin tapahtumiin.
LUE LISÄÄSEITSEMÄN KOIRAVELJESTÄ
Koiramainen, toiminnallinen näyttely pohjautuu Mauri Kunnaksen koiramaiseen mukaelmaan Aleksis Kiven klassikosta. Kiven Seitsemän veljestä -teoksen julkaisemisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta.
LUE LISÄÄ