KOULUILLE

Museossa on mahdollisuus tutustua median nykypäivään ja historiaan mielenkiintoisilla ja opettavaisilla tavoilla. Museon sisällöt tarjoavat uusi muotoja eri oppiaineiden opetukseen ja niiden yhdistelemiseen. Museovierailut elävöittävät muun muassa äidinkielen, historian, yhteiskuntaopin ja kuvaamataidon opetusta. Kaikki museon tarjoamat palvelut ovat kouluille ilmaisia.

kouluille
kouluille2

OPASTUKSET KOULUILLE

Opastukset korostavat medialukutaidon merkitystä ja esittelevät journalistisen työn periaatteita. Keskeinen teema on sananvapaus. Kaikkiin opastuksiin voi liittää tutustumisen Painokellariin.
Museo pyrkii räätälöimään opastuksen sisällön ryhmän toiveita vastaavaksi. Varauksen yhteydessä voi pyytää painotusta esim. seuraaviin aiheisiin:

Sananvapaus
Tutustutaan uutispuiston, lehtiarkiston ja museon muiden kohteiden avulla sananvapauden historiaan ja nykytilanteeseen eri puolilla maailmaa.

Kohopainotekniikka ja digitaalinen murros
Opastuksella pohditaan teknisten innovaatioiden vaikutusta viestintään.

Tapaa toimittaja
Millaista on työskennellä toimittajana? Mistä uutiset tulevat?
Tapaa toimittaja -kokonaisuus johdattaa koululaiset toimittajan työn pyörteisiin keskustelun ja museosisältöjen kautta. Sekä lapsille että aikuisille suunnattua journalismia tekevä toimittaja kertoo työhönsä liittyvistä onnistumisista ja kommelluksista.
Työhön liittyvien käytännön esimerkkien avulla peilataan myös maamme sananvapaustilannetta. Kierrosten sisältöä voidaan muokata kävijöiden iän ja toiveiden mukaan. Kokonaisuus on suunnattu 4.- 8.-luokkalaisille.
Tapaa toimittaja -kierroksen voi varata tiistaipäiville klo 11-16 välille. Varaukset viimeistään viikkoa ennen ajankohtaa.

Varaa maksuton opastus ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

TYÖPAJAT

Museon työpajoissa opitaan itse tekemällä.

Painopaja
Miten lehti ennen valmistettiin? Pajassa tutustutaan kohopainotekniikan työmenetelmään kokeilemalla käsinladontaa, linorivien järjestämistä, oikolukua ja kuvalaatan prässäämistä. Työpaja sopii erityisesti peruskoulun 3.-6.-luokkalaisille.

Uutispeli
Museon sisältöihin voi tutustua myös pelin muodossa. Oppilaiden käytössä ovat iPadit ja online-opas. Opettajalla on mahdollisuus vaikuttaa pelin sisältöön etukäteen.

kouluille3

MEDIAKASVATUSTA MUUALLA:

Julkisen sanan neuvosto:
https://vastuullistajournalismia.fi/videos/

Sanomalehtien liitto:
https://www.sanomalehdet.fi/mediakasvatus

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediataitokoulu verkossa:
http://www.mediataitokoulu.fi/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=8&Itemid=355&lang=fi

Valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö Mediakasvatuskeskus Metka ry:
http://mediametka.fi/

YLE:n Uutisluokka:
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/mika_on_yle_uutisluokka/8049668

Helsingin Sanomien lasten uutiset:
https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Helsingin yliopiston kirjaston verkkoaineisto Tiellä sananvapauteen – suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja:
https://sananvapauteen.fi/