RYHMILLE: rajoitukset ryhmien kokoon ja varauksiin

Otamme varauksia toistaiseksi aina kahdeksi kalenterikuukaudeksi eteenpäin. Lokakuun ajan on siis mahdollista varata vierailuaikoja vain loka- ja marraskuulle.

Koronatilanteen vuoksi kaikki ryhmäkoot ovat toistaiseksi rajoitettu enintään 15 henkilöön. Myös opastusten kestoa on lyhennetty oppaiden turvallisuuden takaamiseksi. Seitsemän koiraveljestä -näyttelyn ryhmäkoko pysyy enimmillään 15 henkilössä koko näyttelyn ajan.

Ryhmäkoot koskevat sekä opastuksen varaavia että omatoimisia ryhmiä. Varaathan ryhmäsi vierailuajan aina etukäteen: pyrimme ottamaan museoon vain yhden ryhmän kerrallaan.

Työpajat palaavat tarjontaan niin pian kuin pandemiatilanne sen sallii.

Ryhmien vierailu Seitsemän koiraveljestä -näyttelyssä

Seitsemän koiraveljestä -näyttely jatkuu vuoden loppuun asti. Näyttelyyn voi varata opastetun vierailun arkiaamuisin: tarjolla on tunnin mittaisia aikoja klo 9 ja 10. Lue lisää näyttelyn omalta sivulta!

Pyydämme myös omatoimisesti museossa vierailevia ryhmiä ilmoittamaan tulostaan etukäteen. Myös omatoimiryhmien tulee noudattaa ohjeistusta Seitsemän koiraveljestä -näyttelyn 15 hengen kävijämäärärajoituksesta.

Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Voit halutessasi ostaa kertakäyttöisen kasvomaskin museon tiskiltä hintaan 1 €.

kouluille2

OPASTUKSET KOULUILLE

Opastukset korostavat medialukutaidon merkitystä ja esittelevät journalistisen työn periaatteita. Keskeinen teema on sananvapaus. Kaikkiin opastuksiin voi liittää tutustumisen Painokellariin.
Museo pyrkii räätälöimään opastuksen sisällön ryhmän toiveita vastaavaksi. Varauksen yhteydessä voi pyytää painotusta esim. seuraaviin aiheisiin:

Sananvapaus
Tutustutaan uutispuiston, lehtiarkiston ja museon muiden kohteiden avulla sananvapauden historiaan ja nykytilanteeseen eri puolilla maailmaa.

Kohopainotekniikka ja digitaalinen murros
Opastuksella pohditaan teknisten innovaatioiden vaikutusta viestintään.

Tapaa toimittaja
Millaista on työskennellä toimittajana? Mistä uutiset tulevat?
Tapaa toimittaja -kokonaisuus johdattaa koululaiset toimittajan työn pyörteisiin keskustelun ja museosisältöjen kautta. Sekä lapsille että aikuisille suunnattua journalismia tekevä toimittaja kertoo työhönsä liittyvistä onnistumisista ja kommelluksista.
Työhön liittyvien käytännön esimerkkien avulla peilataan myös maamme sananvapaustilannetta. Kierrosten sisältöä voidaan muokata kävijöiden iän ja toiveiden mukaan. Kokonaisuus on suunnattu 4.- 8.-luokkalaisille ja sen kesto on noin tunti.

Varaa maksuton opastus ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

TYÖPAJAT

Painopaja
Miten sanomalehdet ja kirjat valmistettiin ennen? Pajassa tutustutaan perinteiseen kirjapainotaitoon ja kohopainotekniikan työmenetelmiin kokeilemalla käsinladontaa, linorivien järjestämistä, oikolukua ja kuvalaatan prässäämistä. Työpaja sopii erityisesti peruskoulun 3.-6.-luokkalaisille.

Uutispaja
Toimittaja johdattelee ryhmän lehtityön maailmaan. Uutispajassa selviää muun muassa, mikä tekee uutisesta uutisen ja millainen hyvä uutinen on. Osallistujat kirjoittavat pienryhmissä omia uutisia uutiskuvien innoittamina. Paja on suunnattu 3.-6.-luokkalaisille. Tervetuloa päästämään oma sisäinen toimittajasi työn touhuun! Uutispajan kesto on 1 tunti ja 30 minuuttia.

Varaa maksuton työpaja ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

kouluille3

VIRUS! MEDIAMYSTEERI – JÄNNITTÄVÄ PELI 4.-6.-LUOKKALAISILLE

Museon sisältämä tieto on vaarassa tuhoutua, joten koululaisten apua tarvitaan uhkaavan tietokoneviruksen päihittämiseksi. Virus! kehittää mediataitoja joukkueissa suoritettavien tehtävien kautta.

Pelaaminen tapahtuu enintään kahdeksassa ryhmässä tablettitietokoneita käyttäen. Kokonaisuuteen kuuluu pelikerran lisäksi ennakkotehtävä ja aiheen käsittelyä koulussa museovierailun jälkeen. Virus! Mediamysteeri lanseerattiin helmikuussa 2019 osana Mediataitoviikon ohjelmaa. Peli on suunnattu 10–12 -vuotiaille lapsille. Lisätietoa voi lukea tästä PDF-tiedostosta.

MEDIAKASVATUSMATERIAALIA MUUALLA

Julkisen sanan neuvosto:
https://vastuullistajournalismia.fi/videos/

Sanomalehtien liitto:
https://www.sanomalehdet.fi/mediakasvatus

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediataitokoulu:
http://www.mediataitokoulu.fi/

Valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö Mediakasvatuskeskus Metka ry:
http://mediametka.fi/

Yle Uutisluokka:
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/mika_on_yle_uutisluokka/8049668

Helsingin Sanomien Lasten uutiset:
https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Helsingin yliopiston kirjaston verkkoaineisto Tiellä sananvapauteen – suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja:
https://sananvapauteen.fi/

Aikakausmedian sivustolta löytyy runsaasti erilaisia oppimateriaaleja:
http://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/

Postimuseon tehtäväpaketit alakoululaisille:
https://www.postimuseo.fi/fi/ryhmapalvelut/kouluille

Päivälehden museon omia tehtäviä ja aineistoja löydät täältä>>