KOULUILLE

Museossa on mahdollisuus tutustua median nykypäivään ja historiaan mielenkiintoisilla ja opettavaisilla tavoilla. Museon sisällöt tarjoavat uusi muotoja eri oppiaineiden opetukseen ja niiden yhdistelemiseen. Museovierailut elävöittävät muun muassa äidinkielen, historian, yhteiskuntaopin ja kuvataiteen opetusta. Kaikki museon tarjoamat palvelut ovat kouluille ilmaisia.

kouluille
kouluille2

OPASTUKSET KOULUILLE

Opastukset korostavat medialukutaidon merkitystä ja esittelevät journalistisen työn periaatteita. Keskeinen teema on sananvapaus. Kaikkiin opastuksiin voi liittää tutustumisen Painokellariin.
Museo pyrkii räätälöimään opastuksen sisällön ryhmän toiveita vastaavaksi. Varauksen yhteydessä voi pyytää painotusta esim. seuraaviin aiheisiin:

Sananvapaus
Tutustutaan uutispuiston, lehtiarkiston ja museon muiden kohteiden avulla sananvapauden historiaan ja nykytilanteeseen eri puolilla maailmaa.

Kohopainotekniikka ja digitaalinen murros
Opastuksella pohditaan teknisten innovaatioiden vaikutusta viestintään.

Tapaa toimittaja
Millaista on työskennellä toimittajana? Mistä uutiset tulevat?
Tapaa toimittaja -kokonaisuus johdattaa koululaiset toimittajan työn pyörteisiin keskustelun ja museosisältöjen kautta. Sekä lapsille että aikuisille suunnattua journalismia tekevä toimittaja kertoo työhönsä liittyvistä onnistumisista ja kommelluksista.
Työhön liittyvien käytännön esimerkkien avulla peilataan myös maamme sananvapaustilannetta. Kierrosten sisältöä voidaan muokata kävijöiden iän ja toiveiden mukaan. Kokonaisuus on suunnattu 4.- 8.-luokkalaisille.

Varaa maksuton opastus ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

TYÖPAJAT

Museon työpajoissa opitaan itse tekemällä.

Painopaja
Miten sanomalehdet ja kirjat valmistettiin ennen? Pajassa tutustutaan perinteiseen kirjapainotaitoon ja kohopainotekniikan työmenetelmiin kokeilemalla käsinladontaa, linorivien järjestämistä, oikolukua ja kuvalaatan prässäämistä. Työpaja sopii erityisesti peruskoulun 3.-6.-luokkalaisille.

Uutispaja
Toimittaja johdattelee ryhmän lehtityön maailmaan. Uutispajassa selviää muun muassa, mikä tekee uutisesta uutisen ja millainen hyvä uutinen on. Osallistujat kirjoittavat pienryhmissä omia uutisia uutiskuvien innoittamina. Paja on suunnattu 3.-6.-luokkalaisille. Tervetuloa päästämään oma sisäinen toimittajasi työn touhuun!

Varaa maksuton työpaja ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

kouluille3

VIRUS! MEDIAMYSTEERI – JÄNNITTÄVÄ PELI 5.-LUOKKALAISILLE

Museon sisältämä tieto on vaarassa tuhoutua, joten koululaisten apua tarvitaan uhkaavan tietokoneviruksen päihittämiseksi. Virus! kehittää medialukutaitoa joukkueissa suoritettavien tehtävien kautta.

Pelaaminen tapahtuu tablettitietokoneita käyttäen pelinohjaajan kanssa museossa. Kokonaisuuteen kuuluu pelikerran lisäksi aiheen käsittelyä koulussa myös ennen ja jälkeen museovierailun.

Virus! Mediamysteeri lanseerattiin helmikuussa 2019 osana Mediataitoviikon ohjelmaa. Peli on suunnattu 10-12 –vuotiaille lapsille. Kevään pelikauden etevin luokka Vuoniityn koulusta, Helsingistä, palkittiin pelihenkisellä luokkaretkellä Tampereelle, Mediamuseo Rupriikkiin ja Suomen pelimuseoon.

Peliajat syksylle 2019 eivät ole vielä varattavissa. Lisätietoa pelistä ja tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen voi ladata tästä PDF-tiedostosta.

MEDIAKASVATUSTA MUUALLA:

Julkisen sanan neuvosto:
https://vastuullistajournalismia.fi/videos/

Sanomalehtien liitto:
https://www.sanomalehdet.fi/mediakasvatus

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediataitokoulu:
http://www.mediataitokoulu.fi/

Valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö Mediakasvatuskeskus Metka ry:
http://mediametka.fi/

Yle Uutisluokka:
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/mika_on_yle_uutisluokka/8049668

Helsingin Sanomien Lasten uutiset:
https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Helsingin yliopiston kirjaston verkkoaineisto Tiellä sananvapauteen – suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja:
https://sananvapauteen.fi/

Aikakausmedian sivustolta löytyy runsaasti erilaisia oppimateriaaleja:
http://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/