KOULUILLE

Museossa on mahdollisuus tutustua median nykypäivään ja historiaan mielenkiintoisilla ja opettavaisilla tavoilla. Museon sisällöt tarjoavat uusi muotoja eri oppiaineiden opetukseen ja niiden yhdistelemiseen. Museovierailut elävöittävät muun muassa äidinkielen, historian, yhteiskuntaopin ja kuvataiteen opetusta. Kaikki museon tarjoamat palvelut ovat kouluille ilmaisia.

kouluille
kouluille2

OPASTUKSET KOULUILLE

Opastukset korostavat medialukutaidon merkitystä ja esittelevät journalistisen työn periaatteita. Keskeinen teema on sananvapaus. Kaikkiin opastuksiin voi liittää tutustumisen Painokellariin.
Museo pyrkii räätälöimään opastuksen sisällön ryhmän toiveita vastaavaksi. Varauksen yhteydessä voi pyytää painotusta esim. seuraaviin aiheisiin:

Sananvapaus
Tutustutaan uutispuiston, lehtiarkiston ja museon muiden kohteiden avulla sananvapauden historiaan ja nykytilanteeseen eri puolilla maailmaa.

Kohopainotekniikka ja digitaalinen murros
Opastuksella pohditaan teknisten innovaatioiden vaikutusta viestintään.

Tapaa toimittaja
Millaista on työskennellä toimittajana? Mistä uutiset tulevat?
Tapaa toimittaja -kokonaisuus johdattaa koululaiset toimittajan työn pyörteisiin keskustelun ja museosisältöjen kautta. Sekä lapsille että aikuisille suunnattua journalismia tekevä toimittaja kertoo työhönsä liittyvistä onnistumisista ja kommelluksista.
Työhön liittyvien käytännön esimerkkien avulla peilataan myös maamme sananvapaustilannetta. Kierrosten sisältöä voidaan muokata kävijöiden iän ja toiveiden mukaan. Kokonaisuus on suunnattu 4.- 8.-luokkalaisille.
Tapaa toimittaja -kierroksen voi varata tiistaipäiville klo 11-16 välille. Varaukset viimeistään viikkoa ennen ajankohtaa.

Varaa maksuton opastus ryhmällesi numerosta 020 720 9810.

TYÖPAJAT

Museon työpajoissa opitaan itse tekemällä.

Painopaja
Miten lehti ennen valmistettiin? Pajassa tutustutaan kohopainotekniikan työmenetelmään kokeilemalla käsinladontaa, linorivien järjestämistä, oikolukua ja kuvalaatan prässäämistä. Työpaja sopii erityisesti peruskoulun 3.-6.-luokkalaisille.

Uutispeli
Museon sisältöihin voi tutustua myös pelin muodossa. Oppilaiden käytössä ovat iPadit ja online-opas. Opettajalla on mahdollisuus vaikuttaa pelin sisältöön etukäteen.

kouluille3

VIRUS! MEDIAMYSTEERI – JÄNNITTÄVÄ PELI 5.-LUOKKALAISILLE

Päivälehden museo kutsuu viidesluokkalaiset pelaamaan uutta Virus! Mediamysteeri –peliä. Museon sisältämä tieto on vaarassa tuhoutua, joten koululaisten apua tarvitaan uhkaavan tietokoneviruksen päihittämiseksi. Virus! kehittää medialukutaitoa joukkueissa suoritettavien tehtävien kautta.

Pelaaminen tapahtuu tablettitietokoneita käyttäen pelinohjaajan kanssa museossa. Kokonaisuuteen kuuluu pelikerran lisäksi aiheen käsittelyä koulussa myös ennen ja jälkeen museovierailun.

Virus! Mediamysteeri lanseerataan helmikuussa osana Mediataitoviikon ohjelmaa. Peli on suunnattu 10-12 –vuotiaille lapsille. Kevätkauden 2019 ajan kutsumme museolle pelaamaan pääkaupunkiseudun 5.-luokkalaisten koululaisten ryhmät. Pelikauden 4.2. –30.4. etevin luokka palkitaan pelihenkisellä luokkaretkellä Tampereelle, Mediamuseo Rupriikkiin ja Suomen pelimuseoon!

Lisätietoa pelistä ja tarkemmat ohjeet ajanvaraukseen voi ladata tästä PDF-tiedostosta. Jäljellä on vielä runsaasti klo 14 peliaikoja. Klo 12 ajat on varattu täyteen.

Lisätiedot ja varaukset:
palvelukoordinaattori Aikku Meura, puh. 040 482 4367, aikku.meura@hssaatio.fi

MEDIAKASVATUSTA MUUALLA:

Julkisen sanan neuvosto:
https://vastuullistajournalismia.fi/videos/

Sanomalehtien liitto:
https://www.sanomalehdet.fi/mediakasvatus

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Mediataitokoulu:
http://www.mediataitokoulu.fi/

Valtakunnallinen mediakasvatusjärjestö Mediakasvatuskeskus Metka ry:
http://mediametka.fi/

Yle Uutisluokka:
https://yle.fi/uutiset/osasto/uutisluokka/mika_on_yle_uutisluokka/8049668

Helsingin Sanomien Lasten uutiset:
https://www.hs.fi/lastenuutiset/

Helsingin yliopiston kirjaston verkkoaineisto Tiellä sananvapauteen – suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja:
https://sananvapauteen.fi/