MUSEOKAUPPA

Päivälehden museon kauppa avattiin uudistettuna kesällä 2020. Pieni ja omaperäinen museokauppa löytyy heti sisäänkäynnin vierestä: myynnissä olevat tuotteet henkivät viestinnän, sanomalehtien ja kirjapainotaidon historiaa. Suurin osa tuotteista on museon omaa tuotantoa: niitä et siis löydä myynnistä muualta!

Tuotteet ovat toistaiseksi myynnissä vain museossa aukioloaikoinamme, eikä niitä voi ostaa verkossa. Maksuvälineinä käyvät yleisimmät maksukortit, ei käteismyyntiä.

Museo on toistaiseksi suljettu koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tarjoamme museokauppaan vierailuja arkipäivisin ajanvarauksella: ota yhteys palvelukoordinaattori Aikku Meuraan sopiaksesi ostoshetkestä museon tiloissa. Tilaan otetaan yksi ihminen tai seurue kerrallaan, muun museon pysyessä suljettuna.

Magneetti, 0,5–2,5 € koon mukaan.

Vuosisadan vaihteen hauskat pikku-ilmoitukset koristavat magneetteja. Ilmoitusten avulla saattoi ostaa, myydä, etsiä töitä tai vaikkapa hakea kirjetoveria.

Postikortti, 2 €.

Käsinpainettujen postikorttien kuva-aiheina ovat vanhat lehtileikkeet: sensuurijärjestelmää esittävä pilapiirros, näkemys Marsin asukkaista sekä säätiedotus Eilispäivän ilma.

Juliste, 5 €.

Viisi erilaista mustavalkoista julistetta, koko 30 x 40 cm. Aiheina kolme Martti Peltosen uutiskuvaa 1970-luvulta sekä kaksi Rafael Rindellin uutispiirrosta 1910-luvulta.

Kierrelehtiö, 12 €.

Tukevien kierrelehtiöiden kansikuvat on painettu perinteisellä kohopainotekniikalle. Kansikuvina säätiedotus Eilispäivän ilma sekä korttelikinojen elokuvamainoksia.

Aapislehtiö, 4 €.

Pienen vihkon sivut ovat jämäkkää paperia ja sen kantta koristavat vuoden 1828 aapiskirjan aakkoset ja aapiskukko. 

Palapeli, 29 €.

Tuhannen palan palapelit tarjoavat erityistä haastetta kuva-aiheiden mustavalkoisen värimaailman ansiosta! Neljä kuva-aihetta:

* Sanomalehtinippuja lastataan hevosen vetämään rekeen, valokuva vuodelta 1916.
* Päivälehden etusivu runsaine pikkuilmoituksineen vuodelta 1899.
* Helsingin Sanomien elokuvateatterien mainossivu vuodelta 1967.
* Sekasortoa liikenteessä: japanilainen, taiteilija Yoshitoshin kuvittama uutislehtinen, puupiirros vuodelta 1874.

Henkselit, 35 €.

Helsingin Olkaimen valmistamissa mustissa henkseleissä seikkailee Helsingin Sanomien ensimmäinen suomalainen sarjakuvahahmo, omintakeinen Herra Pulliainen.

Kirjat, 3–25 €.

Museokaupassa on vaihtuva kirjavalikoima, joka sisältää pääosin lehdistöhistoriaa sivuavaa kirjallisuutta. Myynnissä on niin viime vuosien julkaisuja kuin harvinaisempia antikvaarisia teoksia, kuten pilapiirtäjä Karin piirroskokoelmat ja Helsingin Sanomien vanhaa korttelikirjasarjaa.