MUSEOKAUPPA

Päivälehden museon kauppa avattiin uudistettuna kesällä 2020. Pieni ja omaperäinen museokauppa löytyy heti sisäänkäynnin vierestä: myynnissä olevat tuotteet henkivät viestinnän, sanomalehtien ja kirjapainotaidon historiaa. Suurin osa tuotteista on museon omaa tuotantoa: niitä et siis löydä myynnistä muualta!

Tuotteet ovat toistaiseksi myynnissä vain museossa aukioloaikoinamme, eikä niitä voi ostaa verkossa. Maksuvälineinä käyvät yleisimmät maksukortit, ei käteismyyntiä.

Magneetti, 0,5–2,5 € koon mukaan.

Vuosisadan vaihteen hauskat pikku-ilmoitukset koristavat magneetteja. Ilmoitusten avulla saattoi ostaa, myydä, etsiä töitä tai vaikkapa hakea kirjetoveria.

Postikortti, 2 €.

Käsinpainettujen postikorttien kuva-aiheina ovat vanhat lehtileikkeet: sensuurijärjestelmää esittävä pilapiirros, näkemys Marsin asukkaista sekä säätiedotus Eilispäivän ilma.

Juliste, 5 €.

Viisi erilaista mustavalkoista julistetta, koko 30 x 40 cm. Aiheina kolme Martti Peltosen uutiskuvaa 1970-luvulta sekä kaksi Rafael Rindellin uutispiirrosta 1910-luvulta.

Kierrelehtiö, 12 €.

Tukevien kierrelehtiöiden kansikuvat on painettu perinteisellä kohopainotekniikalle. Kansikuvina säätiedotus Eilispäivän ilma sekä korttelikinojen elokuvamainoksia.

Aapislehtiö, 4 €.

Pienen vihkon sivut ovat jämäkkää paperia ja sen kantta koristavat vuoden 1828 aapiskirjan aakkoset ja aapiskukko. 

Palapeli, 29 €.

Tuhannen palan palapelit tarjoavat erityistä haastetta kuva-aiheiden mustavalkoisen värimaailman ansiosta! Neljä kuva-aihetta:

* Sanomalehtinippuja lastataan hevosen vetämään rekeen, valokuva vuodelta 1916.
* Päivälehden etusivu runsaine pikkuilmoituksineen vuodelta 1899.
* Helsingin Sanomien elokuvateatterien mainossivu vuodelta 1967.
* Sekasortoa liikenteessä: japanilainen, taiteilija Yoshitoshin kuvittama uutislehtinen, puupiirros vuodelta 1874.

Henkselit, 35 €.

Helsingin Olkaimen valmistamissa mustissa henkseleissä seikkailee Helsingin Sanomien ensimmäinen suomalainen sarjakuvahahmo, omintakeinen Herra Pulliainen.

Kirjat, 3–30 €.

Museokaupassa on vaihtuva kirjavalikoima, joka sisältää pääosin lehdistöhistoriaa sivuavaa kirjallisuutta. Myynnissä on niin viime vuosien julkaisuja kuin harvinaisempia antikvaarisia teoksia, kuten pilapiirtäjä Karin piirroskokoelmat ja Helsingin Sanomien vanhaa korttelikirjasarjaa.