1920 / 2020: uuden vuosikymmenen uutiset

Miten 20-luku alkoi sata vuotta sitten? Tutustu suomalaiseen elämään uutishistorian kautta. Lehti-ilmoitusten avulla on tarjottu työtä juustonsuolaajalle ja houkuteltu yleisöä kansainvälisiin mäenlaskukilpailuihin. Politiikan uutisissa taas on pohdittu, kuuluuko Ahvenanmaa Suomelle vai Ruotsille.

Päivälehden museon tehtäväpaketti sopii yläkoulun ja lukion opetukseen. Helsingin Sanomien lehtileikkeet kertovat arjesta vuonna 1920: uutisiin, uutiskuviin ja lehti-ilmoituksiin liittyvät tehtävät ohjaavat miettimään, mikä on muuttunut ja toisaalta myös, mikä on pysynyt samankaltaisena sadan vuoden aikana.

1920 / 2020 -tehtäväpaketti on suunniteltu etäopetukseen, mutta sopii myös luokkaopetukseen. Se soveltuu mediaa käsitteleville kursseille sekä etenkin historian, yhteiskuntaopin ja äidinkielen opetukseen. Tehtäväpaketti koostuu kolmesta osiosta, joissa on sarja lehtileikkeitä ja niihin liittyviä tehtäviä. Kolmas osio (uutiset ja politiikka) on sisällöltään vaikein ja sopii parhaiten lukioiden käyttöön.

Tehtävien vastaukset löytyvät leikkeistä ja osaan tehtävistä ei ole yhtä oikeaa vastausta. Oppilaat voivat palauttaa vastauksensa opetuksessa käytettäviä sähköisiä alustoja käyttäen. Tehtävien oikeat vastaukset saa halutessaan sähköpostitse osoitteesta museo@hssaatio.fi. Myös kysymyksiä ja palautetta tehtäväpaketista voi lähettää samaan osoitteeseen.

Oppilaille kannattaa jakaa linkki suoraan tehtäväsivulle ».

Tehtäväpaperit

LUKION tehtäväpaperi tukee historian, uskonnon ja äidinkielen oppiaineita. Lataa aineisto tästä>>.

YLÄKOULUN tehtäväpaperi tukee historian ja äidinkielen oppiaineita. Lataa aineisto tästä>>.

Tehtävät johdattavat tutkimaan näyttelyaineistoja itsenäisesti.
Museon henkilökunta auttaa mielellään alkuun!