Kuka murhasi Madame Craucherin? Teatteriesityksiä museossa maalis-huhtikuussa

Kuka murhasi Madame Craucherin? Teatteriesityksiä museossa maalis-huhtikuussa

Kuka murhasi Madame Craucherin?

Esitykset:
la 26.3. klo 14
to 31.3. klo 18
to 7.4. klo 18
su 10.4. klo 14

Esityksen kesto on noin 60 minuuttia. Vapaa pääsy! Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Minna Craucher oli 1920–30-luvuilla vaikuttanut arvoituksellinen persoona. Hänen Töölössä sijainneet turkkilaistyyliset salonkinsa tulivat tutuiksi niin Tulenkantajille kuin Lapuan liikkeen johtomiehille.

Tiistaina 8.3.1932, viikko Mäntsälän kapinan jälkeen, Madame Craucherin elämä päättyi kahteen pistoolin laukaukseen. Ketkä olivat murhan takana? Keillä kaikilla oli motiivi surmatyöhön?

Harrastajaetsivä Karita Hyyppönen on päättänyt selvittää Madamen mysteerin, mutta hän tarvitsee siihen yleisön apua. Tervetuloa mukaan ratkaisemaan kulttuurihistoriallista rikosmysteeriä!

Käsikirjoitus ja Karita Hyyppösen roolissa Helena Ryti.

Helena Ryti (TeM) on näyttelijä, ohjaaja ja teatteripedagogi. Pitkän teatteriuran tehnyt Ryti on nykyisin keskittynyt tekemään teatteria erilaisissa yhteisöissä. Hän työskentelee museoissa eri puolilla Suomea. Lisäksi hän suunnittelee ja ohjaa esityksiä yhdessä mielenterveystoipujien kanssa. Historiasta, anekdooteista ja kirjallisuudesta kiinnostunut Ryti on tehnyt Päivälehden museossa aiemmin esityksiä mm. Minna Canthista, Päivälehden piiristä sekä Tulenkantajista.

Esityksessä käytetyt kuvat:

Helsingin kaupunginarkisto, Helsingin kaupunginmuseo, Helsingin Sanomien kuva-arkisto, Lapuan kaupungin museot, Pyhälahden valokuvaamomuseon kokoelmat, Museovirasto (Finna.fi), Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkisto, Teatterimuseon arkisto, Valkeakosken museot (Finna.fi).

Lisäksi kuvia seuraavista teoksista:

Martti Ahti: Aktivisterna och Andersson. Helsingfors 1991, Schildts. (Public domain, Wikimedia Commons).
Kari Selén: Madame. Minna Craucherin levoton elämä. 1991.

Jaa tämä artikkeli