Mäntsälä 1932 -erikoislehti julkaistu 

Mäntsälä 1932 -erikoislehti julkaistu 

Päivälehden museo ja arkisto julkaisevat yhteistyössä P. E. Svinhufvudin muistosäätiön ja Kotkaniemi-säätiön kanssa Mäntsälä 1932 -erikoislehden, joka pureutuu 90 vuotta sitten tapahtuneeseen Mäntsälän kapinaan ja sen taustoihin. Lehti on ilmaiseksi jaossa museossa ja arkistossa: lisäksi postitamme sitä aiheesta kiinnostuneille lukijoille.

Mäntsälän kapina oli oikeistoradikaalin Lapuan liikkeen yritys kaataa Suomen hallitus. Vuoden 1932 tapahtumat olivat osin jatkoa kevään 1918 sisällissodalle, jonka jäljiltä etenkin pelko kommunisteja kohtaan jäi vahvaksi. Toisaalta Lapuan liike otti oppinsa Euroopan diktatuureista, eritoten Mussolinin Italiasta. Huonosti johdettu kapina kuitenkin tyrehtyi nopeasti; presidentti P. E. Svinhufvudin laillista järjestystä korostanut radiopuhe oli yksi käännekohdista.

Mäntsälän kapinan aikana kirjoitettiin myös sanomalehtihistoriaa. Helsingin Sanomain iltapainos, Ilta-Sanomat ilmestyi ensimmäisen kerran helmikuun 29. päivänä, keskellä kapinan kuumimpia tapahtumia.

Mäntsälä 1932 -erikoislehti koostuu useista asiantuntijakirjoituksista, jotka käsittelevät kapinan kotimaista ja eurooppalaista kontekstia sekä avainhenkilöitä. Lehden mukana toimitetaan näköispainos ensimmäisestä julkaistusta Ilta-Sanomista.

Lehti tukee myös vuoden 2022 ajankohtaisia näyttelyitä. Päivälehden museossa avautuu helmikuun lopussa Ilta-Sanomia käsittelevä näyttely Ilta-Sanomat 90 vuotta – eilen, tänään ja huomenna. Lisäksi P. E. Svinhufvudin Luumäellä sijaitsevassa kotimuseossa Kotkaniemessä avautuu toukokuussa kesänäyttely Miten kansanvalta säilyi Suomessa? Mäntsälän kapinasta 90 vuotta.

Mäntsälä 1932 -lehti on ilmaiseksi jaossa Päivälehden arkistossa ja museossa. Tarjoamme lehteä esimerkiksi koulujen historian opetukseen, erilaisiin harrasteryhmiin ja seniorityöhön. Päivälehden museo postittaa alle 20 lehden niput veloituksetta: ota yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen museo@hssaatio.fi. Isommat määrät voi noutaa museolta sopimuksen mukaan.

Lehden pdf-versioon voit tutustua tästä.

Näköispainos Ilta-Sanomien ensimmäisestä numerosta puolestaan löytyy täältä.

Jaa tämä artikkeli