Meemipöydästä voipi aloitella: aloittelijan ohjeet meemin tekoon

Meemipöydästä voipi aloitella: aloittelijan ohjeet meemin tekoon

Kivaa, että tulit kanssamme Meemipöytään. Tässä ohjeita, joilla pääset alkuun meemien tekemisessä.

Nämä ohjeet koskevat teknistä toteutusta – sisällöstä päätät sinä itse. Meemin sisällön ja sanoman valintaa voi helpottaa omien kiinnostuksen kohteiden yhdisteleminen tunteen, mielipiteen tai kokemuksen ilmaisuun. Miten kuvilla voi viestiä nykypäivän puheenaiheista tai ilmentää omaa kokemustasi jostakin asiasta? Ideoita ja jeesiä meemien tekoon saat myös Tieteiden yön aikana Liveto-tapahtuman chatista.

Meemipöydän kuvatarjonta

Päivälehden arkiston kuvia voi selata tapahtuman omassa Dropbox-kansiossa.

Lataa haluamasi kuvat Dropboxista omalle puhelimelle tai tietokoneelle.

Meemin tekeminen ilman sovellusten lataamista

Jos haluat tehdä meemisi ilman uusien sovellusten lataamista, apuna voi käyttää tietokoneelta jo valmiiksi löytyviä kuvankäsittelyohjelmia. Toinen vaihtoehto ovat internetin meemigeneraattorit, joihin ladataan oma kuva ja sitten tekstitetään se.

Kaksi helppoa, verkkoselaimella toimiva generaattoria löytyvät osoitteista https://www.livememe.com ja https://memegenerator.net. Näissä voi vain lisätä tekstiä kuvan päälle, muita muokkaustoimintoja ei löydy.

Monipuolisempi verkkoselaimella toimiva kuvankäsittelyalusta on https://www.canva.com/: käyttäminen vaatii tunnuksen luomisen sähköpostiosoitteella. Tarjolla on paljon valmiita meemipohjia, mutta Meemipöydän kuvat saa käyttöön, kun lataa ne ensin omalle laitteelle ja sitten Canvaan. Canvassa voi myös yhdistellä monia kuvia samaan meemiin.

Osa Canvan ominaisuuksista vaatii toimiakseen maksullisen Pro-tilauksen, mutta perusominaisuudet ovat käytössä ilmaiseksi. Valmiin meemin voi tallentaa Download-napista. Samalla saa myös linkin meemin jakamista varten.

https://www.canva.com/

Puhelimeen ladattavat sovellukset

Jos teet meemejä puhelimella, niin sovelluksen lataaminen tarjoaa helpomman käyttökokemuksen kuin verkkoselaimella käytettävä meemigeneraattori. Sovelluskaupoista löytyy paljon erilaisia kuvan ja tekstin yhdistelyyn ja muokkaukseen sopivia sovelluksia. Tässä pari sovellusta, joiden lataaminen ja perusominaisuudet ovat ilmaisia:

  • Phonto. Runsaasti fontteja ja ominaisuuksia tekstin muotoiluun ja asetteluun. Vähemmän ominaisuuksia kuvien muokkaukseen.
  • Canva. Paljon ominaisuuksia kuvien asetteluun ja erilaiseen muokkaamiseen.

Meemien julkaisu

Kun omat meemit ovat valmiita, voit julkaista ne omissa somekanavissasi tunnisteilla #meemipöydästä ja #tieteidenyö. Seuraamme näitä aihetunnisteita Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa ja jaamme niillä merkittyjä meemejä Päivälehden museon, Päivälehden arkiston ja MEMEPOLin somekanavissa.

Voit myös lähettää valmiit meemit meille yksityisviestinä em. somekanavissa tai sähköpostitse osoitteeseen museo@hssaatio.fi. Meemipöydän osallistujien tekemiä meemejä voidaan käyttää jatkossa Päivälehden museon ja arkiston viestinnässä.

Jaa tämä artikkeli