Päivälehden museo x Memepol: Meemiseminaari 17.11.

Päivälehden museo x Memepol: Meemiseminaari 17.11.

Historian ensimmäisessä Meemiseminaarissa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja viranomaisviestintä nousevat huumorin rinnalle.

17.11.2021 klo 16–19
Päivälehden museo, Ludviginkatu 2–4, 00130 Helsinki
Tapahtuma Facebookissa.

Meemit ovat verrattain nopeasti levittäytyneet huumorin ja hassuttelun kentältä yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja viranomaisviestinnän ytimeen. Yhteistyössä Päivälehden museon kanssa järjestettävä seminaari toteutuu 17.11.2021 museon auditoriossa. Laatuaan ensimmäisessä Meemiseminaarissa käsitellään aihetta meemien tekijöiden, tuntijoiden ja tutkijoiden toimesta.

Meemiseminaarin tarkoituksena on laajentaa erityisesti viestinnän ammattilaisten ja yhteiskunnallisesti aktiivisten toimijoiden ymmärrystä meemeistä. Tunnistetuin meemien muoto ovat kuvameemit (usein kuvaa ja tekstiä yhdistelevät, somessa leviävät teokset), mutta meemit ottavat monia muotoja. Sanonnat, laulut, muoti-ilmiöt, erilaiset uskomukset… Meemit ovat määritelmällisesti informaatioyksikköjä, jotka ovat sisällöltään kaikkea hyvin yksinkertaisen ja äärimmäisen monimutkaisen väliltä. Tunnettuja meemejä määrittää merkittävä levinneisyys, joko yhteiskunnassa laajemmin tai jonkin tietyn viiteryhmän sisällä.

Meemiseminaarin esiintyjien kuratoimisesta ovat vastanneet tutkija-taiteilijat Saara Särmä ja Jenna Jauhiainen. Meemiseminaari on osa Särmän Suomen Akatemian rahoittamaa MEMEPOL-tutkijatohtorihanketta, joka keskittyy analysoimaan visuaalista maailmanpolitiikkaa eli sitä, miten erilaiset toimijat valtioista aktivisteihin tuottavat ja levittävät meemejä sosiaalisessa mediassa ja internetissä pyrkiessään vaikuttamaan kansainväliseen politiikkaan.

ILMOITTAUTUMINEN

Huom: osallistujamäärä on nyt täynnä, joten ilmoittautumislomake on suljettu.
Sitovat ilmoittautumiset tästä linkistä:
https://hssaatio.typeform.com/meemiseminaari

Tulethan seminaariin vain rokotettuna ja terveenä! Seminaarin osallistujamäärä on rajoitettu. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Peruthan ilmoittautumisesti sähköpostitse (museo@hssaatio.fi), mikäli et pääsekään paikalle.

OHJELMA

Meemiseminaarissa esiintyy viisi oman alansa asiantuntijaa, joista kukin pitää noin kymmenen minuutin alustuksen valitsemastaan aiheesta. Alustusten jälkeen osallistujat kokoontuvat keskustelupaneeliin, jonka vetää Saara Särmä.

Kenties tunnetuin kotimainen meemejä viranomaisviestinnässä hyödyntävä taho on Verohallinto, jolle selkeyden ja ymmärrettävyyden lisäksi on tärkeää saada aikaan vuorovaikutusta ja tuottaa helposti lähestyttävää sisältöä. Verohallinnon viestintäsuunnittelija Nanna Jussila käsittelee alustuksessaan meemejä viranomaisviestinnän näkökulmasta.

Viestinnällisesti proaktiivisista ja sisällöllisesti hykerryttävistä aiheista siirrytään hetkeksi vakavammille vesille kun Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskusta edustava Emma Lappalainen puhuu meemeistä, huumorista ja vihamielisestä vaikuttamisesta. Lappalainen käsittelee alustuksessaan huumorin käyttöä osana valtiollista ja strategista disinformaatiota, sekä sen vaikutusta informaatioympäristöön demokratian ja yhteiskunnallisen keskustelun laadun näkökulmasta.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen on yhteinen asia, mutta myös yksityinen todellisuus. Muusikkona tunnettu Kyösti Salokorvelta on hiljattain julkaistu Vastapainon toimesta teos Elä, naura, tuota voittoa osakkeenomistajille. Salokorven kirja sekä käsittelee että hyödyntää meemejä kommunikaation keinona. Alustuksessaan Salokorpi käsittelee erityisesti vasemmiston meemikulttuuria.

Aktivismi on löytänyt uusia kanavia ja keinoja sosiaalisen median yleistymisen myötä. Javiera Marchant Aedo puhuu alustuksessaan meemeistä yhdenvertaisuuden edistämisen työkaluna. Keskiössä alustuksessaan ovat inklusiivisuus, punch up -periaate huumorissa sekä digitaalinen blackface.

Lähivuosina erityisesti Instagramiin on syntynyt kotimaisia meemitilejä kuin sieniä sateella. Yksi suosittu meemitili on @kaikkipaskaksi, jonka ylläpitäjä pitää alustuksensa meemien tekemisestä ja niiden tuottamiseen liittyvästä yhteisöllisyydestä.

AIKATAULU

klo 16         Ovet auki
klo 16:30    Ohjelma alkaa (johdanto sekä viiden osallistujan alustukset)
klo 17:30     Tauko
klo 18          Paneelikeskustelu, jonka jälkeen vapaamuotoista keskustelua

Meemiseminaari julkaistaan myöhemmin videotallenteena Vimeo-palvelussa.

YHTEYSTIEDOT

Saara Särmä
MEMEPOL, Tampereen yliopisto
saara.sarma@tuni.fi

Haastattelupyynnöt
Jenna Jauhiainen
jenna@hyperreaaliyah.com
+358 40 836 1188

Päivälehden museo
Aikku Meura
aikku.meura@hssaatio.fi
+358 40 612 5456

Jaa tämä artikkeli