Säätiötekoja Päivälehden museossa: Kirjapainon juuret -kokoelma

Säätiötekoja Päivälehden museossa: Kirjapainon juuret -kokoelma

Keväällä 2021 merkittävän porvoolaisen kulttuurihistoriallisen Kirjapainon juuret -nimisen kokoelman kohtalo oli vaakalaudalla. 1970-luvulla koottuun ja myöhemmin täydennettyyn kokoelmaan oli tallennettu kaikki perinteisen kirjanvalmistuksen valmistamisessa tarvittavat välineet aina käsikirjoituksesta kansituskoneeseen saakka. Kokoelman kokosivat kirjapaino- ja kustannusalan ammattilaiset. Sitä säilytettiin WSOY:n toimitiloissa, Porvoon Tarmolassa.

Kokoelmaa tarjottiin myöhemmin useampaankin otteeseen Porvoon kaupungille, mutta kaupunkia se ei kiinnostanut, eikä muitakaan yhteistyökumppaneita löytynyt. Kokoelmaa vaalineet WSOY:n työntekijät eläköityivät, yhtiön omitusjärjestelyt muuttuivat, kirjapaino myytiin ja uusi omistaja ajautui konkurssiin. Kun Tarmolan kiinteistö sai uuden omistajan, kokoelman säilytystiloja tarvittiin uuteen käyttöön. Vieläkään Porvoon päättäjät eivät kiinnostuneet kaupungin historiasta kertovasta kokoelmasta. Tässä vaiheessa Helsingin Sanomain Säätiö päätti pelastaa kokoelman.

Muutamia kokoelmaan kuuluvia koneita ja esineitä on esillä Tarmolan kiinteistössä, mutta muu osa kokoelmasta siirrettiin säätiön ylläpitämän Päivälehden museon kokoelmakeskukseen keväällä 2021. Nyt kokoelma luetteloidaan ja siihen kuuluvien esineiden tiedot julkaistaan Finna-hakupalvelussa.

Säätiö on valmis palauttamaan kokoelman sen kotipaikkaan Porvooseen heti, kun löytyy vastuullinen taho, joka on valmis ylläpitämään ja esittämään Kirjapainon juuret -kokoelmaa sen kotikaupungissa.

Kuvassa on kokoelmaan kuuluva kuvalaatta, jota käytettiin Z. Topeliuksen koottujen teosten nimiösivun painamisessa.

Eurooppalaisena säätiöpäivänä 1.10. Helsingin Sanomain Säätiö nostaa esiin kuluvan vuoden säätiötekoja. Muut säätiöpäivän artikkelit ovat luettavissa:

Päivälehden arkisto: Sähköinen arkisto on Päivälehden arkiston säätiöteko

Helsingin Sanomain Säätiö: Näkökentän avartumista ja lisäluottamusta omaan tekemiseen – stipendiaatit kertovat kokemuksistaan

Jaa tämä artikkeli