Tervetuloa juhlimaan täysi-ikäistä museota ja 130-vuotiasta Helsingin Sanomia

Tervetuloa juhlimaan täysi-ikäistä museota ja 130-vuotiasta Helsingin Sanomia

Lauantai 16. marraskuuta 2019 on merkittävä päivä Päivälehden museossa. Tuolloin tulee kuluneeksi 130 vuotta Helsingin Sanomien perustamisesta, ja samalla museo itse ehtii täysi-ikäiseksi.

Päivälehden museo avautui yleisölle Ludviginkadulla marraskuussa 2001. Helsingin Sanomien edeltäjän, Päivälehden, ensimmäinen numero taas ilmestyi 16. marraskuuta 1889.

Tule juhlimaan kanssamme tätä merkkipäivää! Museo tarjoaa lauantaina kello 13–15 kakkukahvit 130 ensimmäiselle. Samaan aikaan on luvassa myös juhlatyönäytös museon Painokellarissa.

Työnäytös on tilaisuus, jossa perinteisen kirjapainotaidon taitajat näyttävät, miten sanomalehteä on aikojen saatossa tehty. Painokellarin vanhat rivilatoma- ja kohopainokoneet otetaan käyttöön, ja yleisö saa kuulla painajan työstä.

Pääkuvassa toimitussihteeri Jopi Ruotsalainen seuraa lehden taittoa vuonna 1957. Museo sijaitsee Helsingin Sanomien entisissä toimitiloissa.

Näyttely keskellä Kamppia

Syntymäpäivän kunniaksi Päivälehden museon tarjontaan voi tutustua myös Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä. Museon uusi Helsingin Sanomat 130 vuotta -kiertonäyttely on esillä Kampin keskusympyrässä sunnuntaihin 17. marraskuuta asti. Sitten se lähtee kiertämään Suomea.

Näyttely esittelee Päivälehden ja Helsingin Sanomien ja myös yleisemmin suomalaista historiaa. Näyttelyyn on koottu eri aikojen kiinnostavimpia uutisia, uutiskuvia ja ilmoituksia sekä avattu niiden taustoja. Lisää näyttelystä voi lukea täällä.

Päivälehden museo on osa Helsingin Sanomain säätiötä. Yksi säätiön tehtävistä on tallettaa Helsingin Sanomien ja laajemmin Sanoma-mediayrityksen historiallista perintöä. Kerromme laajalti median historiasta ja nykypäivästä sekä sananvapaustilanteen kehityksestä.

Helsingin Sanomien vanha mainos. Lähde: Päivälehden arkisto.
Jaa tämä artikkeli