Skandaalista skandaaliin -näyttely lähti kiertämään kirjastoja

Skandaalista skandaaliin -näyttely lähti kiertämään kirjastoja

Miten voit erottaa oikean journalismin valemedioista ja mainonnasta? Mistä tiedät, että media on rehellinen, reilu ja riippumaton? Julkisen sanan neuvosto JSN perustettiin 50 vuotta sitten vastaamaan kysymyksiin, jotka ovat nyt uudella tavalla ajankohtaisia.

JSN:n 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuotettu Skandaalista skandaaliin -kiertonäyttely kertoo journalismin pelisäännöistä suurelle yleisölle mieleen jääneiden mediaskandaalien kautta. Tällaista juttumateriaalia ovat mm. 1970-luvun Hymy-lehteen liittyvät tapaukset tai Matti Vanhasen lautakasajutun käsittely neuvostossa.

Lähes kaikki suomalaiset mediat ovat vapaaehtoisesti sitoutuneet noudattamaan JSN:n laatimia Journalistin ohjeita. Kuka tahansa voi tehdä JSN:lle kantelun, jos arvelee median rikkoneen ohjeita. Kerran  kuussa kokoontuva 14-henkinen neuvosto tekee kantelujen pohjalta vapauttavia ja langettavia päätöksiä. Langettava päätös tarkoittaa, että media on rikkonut Journalistin ohjeita. Mokanneen median on julkaistava langettava päätös sivuillaan kokonaisuudessaan

Journalistin ohjeet ovat pohjimmiltaan lukijan, kuulijan ja katsojan oikeuksia, joiden tärkein tehtävä on varmistaa riippumaton ja totuudenmukainen sekä ihmisoikeuksia ja jutun kohteiden oikeuksia kunnioittava journalismi.

Skandaalista skandaaliin on suunnattu erityisesti nuorille. Näyttelyn ovat tuottaneet JSN, Päivälehden museo sekä Koneen Säätiö.
Näyttely kiertää vuoden 2018 aikana yhdeksässä kirjastossa eri puolilla Suomea. Vuoden lopulla se on esillä vielä Päivälehden museossa Helsingissä sekä Mediamuseo Rupriikissa Tampereella.

Jaa tämä artikkeli