kuvasanavapaus-525x394

Kuva. Sana. Vapaus.

PYSYVÄ NÄYTTELY

Museon uudet pysyvät näyttelyt läpivalaisevat sananvapautta ja sensuuria. Voit seurata suurelta maailmankartalta maailman uutisvirtoja reaaliaikaisesti ja vertailla eri maiden sananvapaustilanteita. Nostalgisessa uutispuistossa ulottuvillasi on miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Vanhat esineet kertovat tiedonvälityksen nopeutumisesta ja toimittajan työn muutoksista. Kiinnostavat lyhytdokumentit ja media-alan asiantuntijoiden puheenvuorot elävöittävät uutistyön historiaa ja avaavat näkökulmia myös median tulevaisuuteen.

UUTTA

Tulossa 31.3.

Viisi ihmeellistä aarretta - seikkailu oppikirjojen kuviin

 

Ensimmäinen aapinen herättää jokaisessa muistoja. Monet muistavat sen loruja, jotkut jopa kokonaisia tarinoita sanasta sanaan. Mutta kaikki muistavat varmasti, miltä se näytti. Kuvituksella on oppikirjoissa tärkeä rooli. Se auttaa jäsentämään ja hahmottamaan tietoa, mutta myös innostaa, yllättää ja yhdistelee asioita tavalla, johon teksti ei pysty. Oppiminen muuttuu hauskemmaksi ja jännittävämmäksi.

Viisi ihmeellistä aarretta -näyttelyssä esitellään suomalaisia oppikirjankuvittajia ja heidän töitään. Sisustusarkkitehti Leena Carelsen suunnitteleman näyttelyn värikäs ja vuorovaikutteinen maailma perustuu suomalaisten oppikirjojen ja lapsille suunnattujen tietokirjojen kuvituksiin.

Elämyksen täydentää kirjailija Jukka Laajarinteen käsikirjoittama juonellinen seikkailu, joka kuljettaa näyttelyvieraan niin Lappiin, Amerikkaan kuin menneiden vuosisatojen Suomeenkin. Entä mitä ovat ne viisi ihmeellistä aarretta? Se selviää seikkailun lopussa!

Kuvitusmateriaalia näyttelyyn ovat luovuttaneet Carlos Da Cruz, Ossi Hiekkala, Maija Hurme, Lotta Kauppi, Katri Kirkkopelto, Johanna Lumme, Salli Parikka Walhlberg, Sanna Pellicioni, Ossi Pirkonen ja Harri Tarkka.

Näyttely on Päivälehden museon ja Kuvittajat ry:n yhteistuotantoa ja se soveltuu erityisesti esi- ja alakouluikäisille lapsille.

 

Nettitunnus
painokellari

Painokellari

Paino, tekniikka, työnäytökset

Painokellari on suomalaisen kirjapainohistorian elävä keskus, jossa voit tutustua kohopainotekniikassa  käytettyihin laitteisiin ja työmenetelmiin – käsinladontaan, konelatomiseen ja painamiseen. Erityisen suosittuja ovat Painokellarin työnäytökset, joissa perinteisten kirjapainoammattien taitajat näyttävät aidoilla työvälineillä, miten kirjat ja muut painotuotteet syntyivät ennen tietokoneaikaa. He tuntevat myös lehdenvalmistuksen tämän päivän tekniikan, joten paljon mielenkiintoista tietoa on tarjolla.

Kevään työnäytökset sunnuntaisin 5.3., 12.3., 19.3., 26.3., 2.4. ja 9.4.,  kello 13–15. Vapaa pääsy!

ANTON NORDGREN – KUVATAITEEN JA KÄSITYÖN VÄLISSÄ
3.3. – 31.5.2017.
Näyttely esittelee helsinkiläisen ksylografin, Anton Nordgrenin (1865–1924), tuotantoa ja elämää.

Näyttelyyn liittyvä esitelmäsarja:
Maanantai 27.3. kello 17
Kirjahistorioitsija, VTM Anna Perälä: Kuvia, koristeita ja kirjaimia. Puupiirrosten moninaisuutta käsipainojen aikaan.

Torstai 6.4. kello 17
Stig Nordgren: Käsityön ja kuvataiteen välissä. Anton Nordgrenin puupiirroksia vuosilta 1887–1905.

Tiistai 11.4. kello 17
Taidegraafikko, TaT Tuula Moilanen: Suomen Puupiirtäjien Seuran esittely.
Taidegraafikko Kukka Pitkänen: Puupiirroksen muuttuva ilme 1980-90-lukujen grafiikan murroksessa ja sen jälkeen. Katsaus nykypuupiirrokseen ja sen taustatekijöihin.

Opastukset

Tutustu museoon itsenäisesti tai oppaan johdolla

Museoon voi tutustua joko itsenäisesti tai oppaan johdolla. Opastettu kierros kestää vain tunnin, ja sen sisältö vaihtelee ryhmän kiinnostuksen ja näyttelytarjonnan mukaan. Kouluille on suunniteltu oma ohjelma. Otamme ryhmiä vastaan myös virallisten aukioloaikojen ulkopuolella. Museoon on aina vapaa pääsy, ja myös opastukset ovat ilmaisia. Varaukset numerosta 020 720 9810.

opastukset